TALK Zone

Німецька Leica продавала Росії біноклі й приціли вже під час повномасштабної війни,

leica

Німецький виробник фотоапаратів Leica Camera AG після початку повномасштабної російсько-української війни продавав Росії товари подвійного призначення, такі як біноклі й приціли.

Як пише The Insider, попри обіцянку припинити операції в Росії, компанія не лише продовжила постачання товарів до Росії, а й почала експортувати туди біноклі з лазерним далекоміром та приціли нічного бачення, передає LIGA.net.

За інформацією видання, російське ТОВ "Лейка Камера Раша" (зараз – ТОВ "Вечерняя звезда"), яке на 99% належить Leica Camera Austria GmbH, протягом 2022 року подало три митні декларації на ввезення біноклів та прицілів. Такі декларації отримують для оформлення першої партії товару, вони діють протягом кількох років.

При цьому Leica не порушувала санкції: Європейський Союз заборонив експорт до Росії біноклів та прицілів нічного бачення лише за рік після початку війни, 25 лютого 2023 року, у десятому пакеті санкцій.

Інший підрозділ Leica – швейцарська Leica Geosystems – через треті країни фактично постачає агресору лазерні далекоміри та нівеліри. Такі прилади можуть використовуватися для коригування артилерійського вогню.

Усього з травня по квітень 2023 року російські імпортери ("Геооптик", "Геоспектр", "Русгеоком", "Профприлад", ЦПІ) оформили 24 декларації на продукцію Leica Geosystems AG, завізши її через китайських і турецьких посередників. Низка цих компаній раніше виступала постачальником Міністерства оборони та силових відомств.




Аналитика

Теги