TALK Zone

Депутат від *Слуги Народу* Володимир Суботовський заробляє на природних надрах мільйони і *віджимає* бізнес у колег

Володимир Суботовський

Володимир Суботовський - знаний на Закарпатті бізнесмен і депутат Закарпатської обласної ради від політичної сили “Слуга народу”. Він є власником підприємств “Аква-Поляна” і “Галс-М”, які займаються видобуванням та розливом мінеральної води. І щодо останнього підприємства “Галс-М”, - отримав Володимир Суботовський його не зовсім чесним шляхом.

   Василь Микита - засновник підприємства “Галс-М”, колишній власник свердловини в Оленівському родовищі. У 2009 році його фірма отримала  ліцензію на видобування та розлив мінеральної води. Але спокійно вести бізнес йому не дали конкуренти. 

   З 2006 року компанія “Галс-М” регулярно потерпала від рейдерських атак. Чоловік пригадує: “Декілька разів розбивали свердловину, закидували її камінням, різним непотребом. Не давали можливості працювати, а після закінчення терміну першої ліцензії мене подали до суду. Районна та сільська ради і забрали свердловину. І тільки через 3 роки через суд свердловину мені знов повернули.”

   Зі слів Василя Микити, за рейдерськими атаками на підприємство “Галс-М” стояв місцевий бізнесмен та нинішній депутат Закарпатської обласної ради від «Слуги народу» Володимир Суботовський.

   “У квітні 2000 року без жодних дозвільних документів Суботовський і його команда прийшли перебурювати мою свердловину. Я подав матеріали в поліцію. Після того керівник поліції викликав мене до себе і сказав, що це  порядні хлопці, і щоб я забрав документи. Натомість, хлопці зі мною добре розрахуються, якщо я маю як продати”, - розповідає Василь Микита. 

   Далі його таки додавили, щоб він вимушено продав майнові та корпоративні права на підприємство “Галс-М” Володимиру Суботовському.

   Договір продажу-купівлі оформли в 2020 році. Але, зі слів Василя Микити,  Володимир Суботовський понині повністю з ним не розрахувався, а заплатив лише половину вартості придбаного бізнесу.

   “Я повірив людям, а вони мене кинули. Пообіцяли мені 2 мільйони 700 тисяч гривень, тоді це була значна сума - 100 тисяч доларів за свердловину.  Половину грошей мені віддали, а іншу - не дали по сьогоднішній день. Я подав матеріали до суду, в ДБР і чекаю результату,” - підсумував історію Василь Микита.




   У мальовничому куточку Свалявського району розташований санаторій «Поляна», який належить Закритому акціонерному товариству “Укрпрофоздоровниця”. Заклад славиться цілющими властивостями мінеральної води «Поляна Купіль», яка видобувається зі свердловини, що знаходиться на території санаторію.

   У 2002 році підприємство «Аква-Поляна», власниками якого є брати   Суботовські, підписує з санаторієм «Поляна» безстроковий договір спільної діяльності, згідно з яким 90% коштів від реалізації мінеральної води належить підприємству «Аква-Поляна», а сам санаторій «Поляна», на території якого видобувається ця мінеральна вода, отримує тільки 10% доходу.

   Директорка санаторію “Поляна” Любов Бурак розповідає:

“Два засновники, рідні брати Суботовські, в “Аква-Поляні” отримують 90% доходу. Весь колектив, 200 чоловік, – 10%. Майно наше, за землю ми платимо оренду, також платимо податок на майно, і основний ресурс мінеральна вода - наша, ми є ліцензіати. Але з однієї фури мінеральної води Субтовські мають 15-20 тисяч доларів, а ми - 192 гривні.”

   Тільки за 2021 рік з реалізації мінеральної води компанія Суботовських “Аква-Поляна” заробила 5 мільйонів 400 тисяч гривень, а сам санаторій “Поляна” отримав всього 600 тисяч гривень. За 20 років такої спільної діяльності санаторій поніс колосальні збитки.

   Керівником санаторію “Поляна”, який погодився на такі невигідні для санаторію умови співпраці, був покійний тесть Володимира Суботовського Борис Марусанич, а от серед засновників підприємства “Аква Поляна” на той час були Володимир Суботовський і його перша дружина, донька керівника санаторію “Поляна”, який, скориставшись родинними зв’язками, і допоміг зятю Володимиру Суботовському та своїй доньці заволодіти фактично всіма прибутками від продажу мінеральної води «Поляна Купіль». 

   Та після того, як Володимир Суботовський отримав право на спільну діяльність з санаторієм “Поляна”, він розлучився зі своєю дружиною та викинув її із засновників підприємства “Аква Поляна”. Натомість, завів у свою фірму рідного брата Віталія Суботовського, який багато років вів бізнес у Росії.    

   У Калінінградській області рф на Віталія Суботовського було зареєстровано фірми “Агро-нова” та “Агро-Ленд”, які займалися вирощуванням зернових культур, а також - кінний завод “Георгенбург”. Перші два підприємства згодом перейшли у власність російського військкоммату. 

   Цю інформацію в одному зі своїх інтерв’ю підтвердив Володимир Суботовський: “Дійсно, так склалося, що він (брат) мав бізнес у Калінінградській області, пов’язаний із агропромисловістю. Зараз усе переписали на російський військкомат: всю техніку, комбайни, приміщення, землі…”

   І зараз колишній бізнес Віталія Суботовського продовжує активно працювати та фінансує російську військову промисловість, а от на кінному заводі в рф Віталій Суботовський досі значиться директором, та, очевидно, і не виходив з цього бізнесу.

   А тим часом, санаторій “Поляна” судиться із компанією Суботовських “Аква-Поляна” за власне майно. В лютому 2004 року, коли діяв договір про спільну діяльність, колишня санаторна клуб-їдальня була передана в оренду підприємству “Аква-Поляна” для використання цих приміщень під цех розливу мінеральної води.

   У червні 2021 року Наглядова рада «Укрпрофоздоровниці» прийняла рішення, згідно з яким дозволила санаторію “Поляна” розірвати договір спільної діяльності з підприємством “Аква-Поляна”. Співпрацю — припинили, і згідно з чинним законодавства підприємство “Аква Поляна” тепер повинно повернути санаторію “Поляна” майно, раніше отримане для спільної діяльності. Але Володимир Суботовський навідріз відмовляється повертати санаторію орендовані будівлі. Більше того, підприємство “Ака-Поляна” намагалося через суд визнати за собою право власності на санаторне майно. Однак, усі суди йому в цьому відмовили. Зараз санаторій “Поляна” через суд просить усунути перешкоди для повернення належного йому майна.

 Журналісти GO UA хотіли запитати Володимира Суботовського, коли він планує повернути чуже майно законному власнику, але він відмовився з ними спілкуватися. 

   Натомість, надати коментарі погодився адвокат Володимира Суботовського Андрій Поврозник, але про повернення майна нічого конкретного не повідомив: “Я вам не готовий відповісти, оскільки ці питання є предметом певних судових спорів. Вони вирішуються судом. Будь-які коментарі з цього боку, я вважаю, будуть не зовсім етичними, поки суд розглядає справу”.

   Тим часом, журналісти довідалися, де мешкає Володимир Суботовський зі своєю родиною. Депутат Закарпатської обласної ради побудував собі маєток в населеному пункті Вовчий. Цю територію вважають однією з найбільш екологічно чистих в Україні. Ну і живуть тут, звичайно, не бідні люди. Земля в Вовчому — надкоштовна. А Володимир Суботовський прикупив тут майже цілий гектар.

   Поки одні громадяни захищають Україну та віддають життя за рідну землю, інші - на цій самій землі зводять собі маєтки, віджимають бізнес у конкурентів і влаштовують власну війну за природні ресурси. І, знаючи нашу систему правосуддя, чомусь мало віриться, що 83-річний Василь Микита, який 20 років вів чесний бізнес, пов’язаний з видобуванням мінеральної води, та 15 років судиться за власну свердловину, зможе добитися справедливості.

   

Источник: https://youtu.be/MV98zKk7CtQ

Василь Микита, постраждалий від дій Суботовських

Відомості про кримінальне правопорушення

Віталій Суботовський

Свердловина в Оленівському родовищі



Статистика прибутків в Оленівському родовищі




Аналитика

Теги