TALK Zone

Шахрайська криптопральня доктора корупційних наук Миколи Удянського, – ч.1

Нещодавно західні ЗМІ писали, що журнал Forbes викинув харківського криптовалютчика Миколу Удянського зі списку мільйонерів із-за проблем з бізнесом. Одне з головних питань, яке відома ютуб блогерша Раміна поставила Удянському під час інтерв’ю, звучало так: “Чому вас так багато людей називають шахраєм?”. В науковій спільноті звинуватили Удянського у купівлі дисертаційної роботи за 2019 рік з правознавства по темі антикорупції. Проплачені виграші премій, численні кримінальні справи, зв’язки з Росією, відмивання грошей та легалізація корупційних активів.

Любов до куплених регалій, слави та красивого життя – то не гріх. Але ж, наш герой мав два судові процеси за шахрайство та неодноразово опинявся в центрі скандалів через неприємності з криптовалютними махінаціями. Сьогодні Миколі Олександровичу Удянському до вподоби виступати в ролі інфобізнесмена, давати прогнози по курсу біткоїна та рекомендувати всім переїжджати у Дубаї. Можливо, настав момент привідкрити завісу правди про Миколу Олександровича Удянського.

Навіть після початку повномасштабного вторгнення, коли тисячі захисників ціною власного життя другий рік поспіль захищають Україну та рідний Харків Миколи, він знаходить в собі сили демонструвати біцепси з розкішних курортів та перевдягатися в ковбоя під час подорожей південними штатами.


Судячи з фото, у пана Удянського багато спільного окрім імені та любові до Таїланду  зі скандально відомим депутатом від слуги народу Миколою Тищенко. Красиво жити не заборониш. Хоча Тищенку заборонили після скандального візиту в Таїланд.

Ще два роки тому він був включений в рейтинг українського Форбс як один зі ста найбагатших бізнесменів країни.  Асьогодні вже в списку бізнесменів «з проблемним бізнесом». Що ж сталося?


Криптобізнес Удянського – чому клієнти їм не довіряють?

Офіційна історія його карколомної кар’єри виглядає досить привабливо. Удянський був одним із перших криптовалютних інвесторів у СНД, а сьогодні є засновником холдингу Ehold, про який взагалі немає жодної інформації, української IT-компанії Prof-IT, головний офіс якої знаходиться в Об’єднаних Арабських Еміратах та криптовалютиBitcoin Ultimatum

Цікавість викликають Prof-IT та сама криптовалюта Bitcoin Ultimatum - про них інформації більше. У 2021 році Prof-IT та міжнародна компанія Yoola розробили блокчейн-платформу WeWay, “яка дозволить блогерам і фанатам ефективно взаємодіяти один з одним”. Засновником Yoola є Фуад Фатуллаєв, громадянин росії, який вже встиг розповісти як після вторгнення рф в Україну вивозив команду з росії в Дубай через санкції. Можливо саме тому зараз Удянський публічно відхрещується від WeWay і запевняє, що вийшов з нього. Проте токен WеWay, залишився на QMall, і становить 18% всього капіталу, за даними самої QMall.

А тепер перейдемо до криптовалюти Bitcoin Ultimatum. Сам проект працює вже досить давно. Зокрема, його домен було зареєстровано 17 червня 2019 року. За даними Веб Архіву 24 березня 2020 року проект вже працював. Тобто сайту майже 3 роки як мінімум, а можливо й більше. Але за цей час криптовалюта не тільки жодним чином не зарекомендувала себе, а навіть не спромоглася виправити елементарне – неіснуюча команда сайту, відсутність ліцензування та регулятора. Проект, звичайно, децентралізований і має бути незалежним, проте існує низка компаній, які проводять оцінку і регулюють діяльність подібних сайтів, щоб гарантувати інвесторам чесність. В компанії Удянського такого й близько немає. У результаті ми маємо компанію, яка зареєстрована в Китаї, діяльність якої ніяк не підтверджується, відсутність відгуків, доказів реальної роботи і взагалі хоча б чогось, що може підтвердити реальність пропозиції.


При цьомувідгуки, які трапляються, а їх небагато, говорять про те, що проект ненадійний. Аналогічна історія й з іншим проектом, яким пишається Удянський - криптовалютна біржаCoinsbit.

Як пишуть користувачі – біржа є предметом серйозних скарг з боку тих, хто необачно вирішив довірити їй свої капітали. Повільний вивід і постійний «провал» ордерів, завжди чомусь на користь біржі, на думку авторів скарг говорить про те, що біржа працює без належного запасу ліквідності. У цьому випадку виплата відбувається за рахунок вкладень коштів інших учасників: так само, як у пірамідальній схемі ММСІС або МММ.

Та цікавіше в цій біржі інше: Створив він її разом зі своїм партнером Богданом Прилепою, як і багато інших «проєктів». Але вона вже була зареєстрована в естонському місті Таллінн як європейська компанія. Це за задумом партнерів мало підсилити довіру до фінансової піраміди. При цьому юридична адреса засновника була геть не в Європі: Global Gateway 8, Rue de la Perle Providence, Mahe, Seychelles. Ця адреса фігурує в декількох розслідування Panama Papers, в тому числі по українським фігурантам з оточення донецьких кримінальних авторитетів.

 

Криптобіржа Удянського «не для всіх» - як пов’язані кримінальні авторитети з ІТ-бізнесом Миколи?

То ж коли користувачі пишуть погані клієнтські відгуки про продукти Удянського, можливо вони просто не здогадуються, що ці проекти не для них.

Це підтверджується наступним: Микола Удянський придбав біржу LocalTrade у вересні 2020 року після продажу у листопаді 2019 року біржі Coinsbit. Є підозри, що сам продаж останньої був фіктивний, бо є інформація, де фігурує харківський менеджер в якості керуючого компанії Coinsbit станом на сьогодні, а сама компанія просто інвестувала всі свої гроші в іншу китайську кріптокомпанію. 




Хоча спочатку планувалося перевести LocalTrade під юрисдикцію Чорногорії та перепрофілювати її під ф’ючерси та позабіржові угоди (OTC).

Погодьтеся, дивно, що бізнесмену такого рівня знадобилася юрисдикція Чорногорії. Та це тільки на перший погляд. Пам’ятаєте, вище ми згадували опосередкований зв’язок з кримінальними колами зі Сходу України. І ось тут він знову з’явився.

Справа в тому, що в Удянського є нерухомість в Чорногорії. І саме по собі це, звичайно не злочин. Та цікаво те, як саме стало відомо про цю нерухомість. А відбулося це в 2019 році. Якраз коли бізнесмен планував перевести свою криптобіржу в юрисдикцію Чорногорії. Справа в тому, що за декілька місяців до цього 16 січня 2019 року на начальника ДКР Східного регіону Логвиненка Олексія було скоєно напад із замахом на життя. Після цього через місяць Митрова Леоніда Валерійовича (представника кримінальних кіл Харкова) подали в міжнародний розшук. І в червні 2019 року його розшукали. Перебував він у Чорногорії, де проживав у нерухомості, що належить Удянському. Суд у Чорногорії обрав тоді Митрову запобіжний захід. І правоохоронні органи розпочали підготовку документів для екстрадиції Митрова до України. Орієнтовно у грудні 2019 року Митрова видали Україні. Саме в цей час Удянський, фактично проживаючи разом із Митровим у Чорногорії, намагався перевести біржу в юрисдикцію Чорногорії, аби мати там можливість виводити «легальні гроші». Та після екстрадиції Митрова така необхідність відпала. То ж біржа до кращих часів була «виведена з гри».

Спільні справи соціально відповідального бізнесмена та донецької мафії

Є й ще одна компанія, яка досі належить відкрито Удянському, і яка пов’язана з криптовалютою. Це компанія «Єдинаркоїн». Але ось керівником цього підприємства є досить неординарний СЕО-менеджер зі сфери ІТ - Полтавський Юрій Едуардович. З ним, судячи з адреси імейлу, Удянський знайомий ще з часів своєї першої роботи на початку 2000-х в торговому домі «Олівін».




 У Полтавського, як зазначає один з харківських громадських активістів, багата кримінальна біографія, яка, можливо, і дає необхідні важелі впливу на нього. У нього вже було три судимості, з яких, зважаючи на все, 2 непогашені. За третю судимість (2011 року) Полтавський змушений був довгий час відзначатися у Холодногірському райвідділі поліції, в якому його чудово знають.

Також він додав, що у січні 2018 року стосовно Юрія Полтавського відкрили ще одне кримінальне провадження за ч. 2 ст. 125 КК України ("Умисне легке тілесне ушкодження"). Через неодноразову неявку Полтавського до суду його оголосили у розшук. Та потім з’ясувалося, що Полтавський має дуже давні тісні робочі стосунки не тільки з криптогуру Удянським, а ще й з вищезгаданим Леонідом Митровим, і ще з одним одіозним представником кримінального світу – Володимиром Манукяном.

Манукян відомий тим, що до 2014 року був правою рукою Армена Саркісяна – головного постачальника тітушок на Майдан в 2014 році, а також входив до кола Юрія Єнакієвського. Після 2014 Манукян переїхав до Харкова, аби розширити діяльність власної ОПГ там. Саркісян зараз перебуває у Франції та Монако, а ось Манукян «вирішує справи на місці».

І з огляду на це логічним виглядає той факт, що коли Удянський звернувся до Митрова з проханням «вирішити питання» з конкурентом у Франції, то люди Саркісяна швидко це організували і на конкурента «успішного бізнесмена» було скоєно напад, що відповідним чином зафіксовано французькою поліцією. Та поки що ніхто не поніс за це відповідальності, бо «білі гроші», які через криптобіржі Удянського заводять кримінальні дільці в Європу, допомагають вирішувати багато питань.

Як партнери Удянського формують громадську думку: медіа, спорт тощо

Про цих друзів бізнесмена окремо можна розповідати довго, та варто зазначити, що об’єднує їх не тільки «бізнес», а ще й любов до медіа та боксу. То ж на останок лише два маленьких приклади того, наскільки різносторонньо розвинутим є колишній фігурант Форбсу Микола Удянський.

Зі своїм незмінним другом Богданом Прилепою та ще одним партнером на ім’я Колот Дмитро Анатолійович вони створили медіаресурс «Парламент.юа». І в цьому тріо найцікавіше виглядає саме Колот, який одночасно продовжує бути бенефіціаром ще одного медіа - ТОВ "НОВИЙ РЕГІОН УКРАЇНА" разом з одіозним громадянином Росії Щетиніним Олександром. В цей же час вищезгаданий Володимир Манукян фінансує ряд громадських організацій, які працюють в його інтересах.




 І вишенька на торті – любов до спорту. Манукян є головою Єнакієвського осередку федерації боксу України. Саме з таких клубів в 2014 відправляли боксерів в ролі тітушок на Майдан. Та захоплення боксом тепер набирає нових обертів. І мабуть саме тому, коли Удянський, будучи на той час Віце-президентом Федерації боксу, створив один зі своїх останніх проектів криптобіржу QMALL, то замість анонсованих необхідних для держави цифрових рішень було створено банальний спортивний тоталізатор. Звичайно, що офіційно це звучить гарніше: «Метою оновленої Ready to Fight є пошук та підтримка талановитих боксерів, надання їм можливості самим заробити на себе та розвиток власної кар’єри у аматорському та професійному спорті». Але по суті до криптоафер додаються ще й тоталізатори.

То ж з огляду на все це стає зрозуміло, що кримінальна криптопральня Удянського просто не мала шансів залишитися серед списків успішного бізнесу.

Враховуючи тему дисертаційної роботи пана Удянського «АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВЗАЄМОДІЇ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ У СФЕРІ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ» то знання права йому ще знадобляться.

Так от з життєпису Удянського можна написати цілу дисертацію, але справжню, на відміну від Миколиної. Попереду наступні випуски розслідування корупційних схем криптовалютчика Удянського, деталі отримання статусу почесного консула Румунії в м.Харків, як ширму для отримання румунського громадянства, зв’язки з країною-агресором росією та багато інших вражаючих історій. 




Аналитика

Теги