TALK Zone

"Укрзалізниця" відновила експорт українського зерна через Польщу

вагон,укрзалізниця

АТ "Укрзалізниця" відновило перевезення української сільськогосподарської продукції на експорт залізничним транспортом для транзиту через територію Польщі, які були зупинені з 15 квітня.

Відвантаження сільгосппродукції дозволено для наземного транзиту та для транзиту до морських портів Гданськ, Гдиня, Свиноуйсьце та Шецин, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Укразлизниця" відновлює експортні транзитні перевезення українських сільськогосподарських вантажів залізничним транспортом через територію Польщі. Відповідне повідомлення про відміну обмежень на зазначені перевезення компанія отримала від польського перевізника PKP Cargo 21 квітня 2023 року", – повідомили у пресслужбі компанії.

Наголошується, що цьому передувало розпорядження щодо транзитних вантажів з України міністра розвитку та технологій Польщі Вальдемара Буди.

При цьому уточнюється, що дзеркальні обмежувальні конвенції щодо транзиту низки вантажів у напрямку Польщі, запроваджені "Укрзалізницею" з 17 квітня після звернення польських залізничних операторів PKP Cargo та PKP LHS, також незабаром буде скасовано.

Компанія зазначає, що вітає рішення про відміну обмежень на переміщення сільськогосподарських вантажів з України по території Польщі та проводить постійну оперативну роботу спільно з відправниками вантажу для синхронізації перевезень та зменшення черг на прикордонних переходах.

При цьому питання щодо 3 тис. вагонів з українською сільгосппродукцією, які були завантажені та прийняті до перевезення до введення конвенційної заборони польськими перевізниками, залишається невирішеним.

Читайте також: Польща додала ще один порт до переліку транзитних для аграрної продукції з України

Як повідомлялося, Польща, Угорщина, Болгарія, Словаччина та Румунія заборонили імпорт українських сільгосптоварів, але дозволили їхній транзит. При цьому транзит до Польщі було відновлено лише у ніч на 21 квітня. Переважно українські вантажі прямують до портів на Балтійському морі, що знаходяться на території Польщі та Німеччини, а також до чорноморських портів Румунії та Болгарії.

Після цього Єврокомісія нагадала, що не підтримує такі одноосібні дії, оскільки питання щодо регулювання торгівлі належить до компетенції ЄС. Наразі тривають пререговори між Єврокомісію та цими країнами щодо запровадження обмежень на рівні ЄС.

Поки що Єврокомісія погодилася лише на заборону імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до цих країн. Своєю чергою міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини хочуть додатково включити до цього списку соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м’які фрукти, яйця, м’ясо, молоко та молочні продукти.




Аналитика

Теги