TALK Zone

Бажання відокремитися чи звинувачення у плагіаті

Одна з найбільших розважальних компаній Південної Кореї HYBE Corp. почала аудит щодо дочірнього лейбла ADOR, відповідального за к-поп-гурт NewJeans. Компанія стверджує, що генеральна директорка намагалася відокремитися від материнської компанії.

Про це 24 квітня пише Variety.

Корейські медіа ще 22 квітня почали повідомляти про суперечки, які виникли між компанією HYBE та генеральною директоркою лейблу ADOR Мін Хіджін. Продюсерку та її заступників підозрюють у поширенні конфіденційної інформації стороннім особам з метою залучення інвесторів, які б дозволили ADOR отримати незалежність.

Там також зазначають, що під час аудиту вдалося знайти записки помічника Мін Хіджін, де зокрема йшлося про те, як залучити зовнішніх інвесторів. І що це можна інтерпретувати як бажання змусити HYBE продати свою 80% частку в ADOR.

У відповідь автор документа (імʼя якого медіа не називають), заявив, що він був написаний на основі особистих думок і не обговорювався з пані Мін або будь-якими іншими керівниками ADOR: "Ми глибоко розчаровані тим, що те, що є просто особистою «запискою», подається як «внутрішній документ» величезної змови тільки тому, що він зберігався на ноутбуці компанії".

Разом з тим Chosun Ilbo пишуть, що конфлікт виключно через невдоволення Мін Хіджін часткою акцій — ADOR була заснована у 2021 році як дочірня компанія HYBE і наразі на 18% належить Мін.

Продюсерка опублікувала власну заяву, в якій назвала звинувачення "абсурдною медійною грою" і покаранням за критику Belift, іншого лейблу HYBE.

"Вони намагаються звільнити мене через те, що я виступила проти того, що [нещодавно створений дівочий гурт] ILLIT копіює NewJeans", — йдеться в заяві Мін.

Крім того, вона звинувачувала у плагіаті концепції NewJeans інші гурти — як від HYBE, так і інших компаній. Зокрема TWSBOYNEXTDOOR і RIIZE (від SM Entertainment).

ADOR навіть оприлюднили офіційну заяву, яке спростовує заяви про "переворот в HYBE" і стверджує, що причиною конфлікту є Бан Шіхьок, продюсер та засновник компанії HYBE.

"ILLIT копіюють NewJeans у всьому, включно з волоссям, макіяжем, костюмами, хореографією, фото та відео івентами. Про ILLIT часто кажуть «стиль Мін Хіджін», «схоже на Мін Хіджін» і «імітація NewJeans». Це дійсно ганебно".

Там додають, що поява "плагіату" псує імідж гурту, який готується випустити кілька синглів у травні і є предметом "непотрібних суперечок, викликаючи занепокоєння і втому у шанувальників і публіки".

У відповідь на у HYBE заявили, що "спроба захоплення управління" була запланована ще до дебюту гурту ILLIT.

Генеральний директор HYBE Пак Джівон написав електронного листа співробітникам, пізніше його надрукували корейські медіа: "Більшість з того, що вони стверджують, не відповідає дійсності або є безпідставним. Ми дізналися, що плани, про які йдеться, були розроблені задовго до того, як ILLIT дебютував".

Він також назвав це "справою, що свідчить про явну спробу захопити контроль над компанією".

Корейці ж стверджують, що Мін Хіджін зараз критикує стратегії, які допомогли створити NewJeans.

Користувачі мережі пишуть, що використання слави інших гуртів, щоб представити нових артистів, є звичайною стратегією в к-поп, яку використовували самі ADOR. Зокрема дівчата продавалися як "сестри BTS" та навіть брали участь у зйомках кліпу Permission to Dance.

Після початку конфлікту Hybe уже втратили 850 мільярдів вон (220 мільярда гривень).