TALK Zone

“МОЛОДИЙ ПОЛІТИК” КАВЕЦЬКИЙ – ЛЮДИНА МЕДВЕДЧУКА?

   Як повідомляли ЗМІ, державне підприємство «Львіввугілля» нині  (себто  в умовах воєнного стану, повномасштабної війни РФ проти України) перебуває під контролем місцевого депутата Ореста Кавецького. 

На загальнодержавному рівні це ім’я маловідоме, проте його добре знають на Львівщині. Депутат-«куратор» відомий, зокрема, тим, щойогородина досі має спільний бізнес із сім’єю Козаків, соратників зрадника та кума Путіна - Віктора Медведчука. 

Пікантність ситуації полягає  в тому, що йдеться також про голову Золочівської районної ради та радника очільника Львівської обласної військової адміністрації.

   Такий своєрідний цікавий симбіоз: з одного боку посадова особа місцевого самоврядування, радник начальника ЛОВА й одночасно вугільний «смотрящий», з іншого – підприємство, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, видобуток вугілля на якомув умовах війни та енергетичної кризи став критично важливим для  країни.

   Очевидно, що керівництво держави, профільного міністерства, обласної військової адміністрації мало б на таку ситуацію невідкладно відреагувати.Однак серйозних спроб навести лад на ДП «Львіввугілля» упродовж останнього часу не спостерігалось. Це попри те, що за так званого «кураторства» вищеназваної особи та за керівництва «Львіввугілям» Олега Акімова, що мав тісний зв’язок з Партією регіонів,  довкола  підприємства регулярно спалахували гучні скандали. Пов’язані вони були з виявленням корупційних порушень, зростанням на шахтах аварійності, накопиченням боргів перед шахтарями,незаконним та неефективним витрачанням державних коштів. 

Можна згадати, наприклад, справу про закупівлю респіраторів за завищеними цінамиу ТОВ «Технічні фільтруючі матеріали». Прокуратура оцінила збитки, завдані підприємству, в суму понад 2,2 млн грн та відкрила кримінальне провадження щодо першого заступника гендиректора ДП «Львіввугілля». У даний час ця справа, потерпілою стороною у якій є Міністерство енергетики України, знаходиться на розгляді в Сокальському райсуді.

    Також можна згадати нещодавню (описану в ЗМІ) заміну керівника підприємства Олега Акімова на Вадима Крася, яка у результаті нічого не дала і не могла дати, оскільки «куратор» нікуди не дівся.

Однак повернемося до теми спільного бізнесу Ореста Кавецького із сім’єю Козаків. Мова – про один з найбільших торговельних ринків у Львові: «Галицьке перехрестя».

50% ТОВ «Галицьке перехрестя» належить Юрію Кавецькому (батьку Ореста Кавецького).Ще 50% цього ринку належить Богданові Козаку, брату Тараса Козака, що відомий як один з найближчих партнерів та соратників Медведчука.

Наразі Тараса Козака, як і кума Путіна, підозрюють у державній зраді та порушенні звичаїв війни. Він та пов’язані з ним компанії  фігурують у низці кримінальних проваджень. ТОВ «Галицьке перехрестя» проходить, зокрема,  у кримінальній справі щодослужбових зловживань, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, яку розслідує львівське ДБР. 

Водночас з матеріалів судового реєстру відомо про такий факт: в ході досудового розслідування було встановлено, що Тарас Козак (який утік до Росії) через свого рідного брата фактично здійснює керівництво двома десятками юросіб, у тому числіТОВ «Галицьке перехрестя».

Показовим, вочевидь, є й інший факт. І Медведчук, і Козак як народні депутати декларували нерухомість і бізнес в окупованому Криму. Козак з поміж іншого вказував земельну ділянку та недобудований пансіонат в селищі Оползневому поблизу Ялти (там же розташована дача Медведчука).

Поблизу Ялти, щоправдав курортному селищі Відрадне (в елітному котеджному містечку «Серсіаль»), за даними майнового реєстру, знаходиться й нерухоме майно родини Кавецьких. Йдеться про житловий будинок на вул. Лазурній, загальною площею 515,5 кв.м. на земельній ділянці площею 738 кв.м., які належать Оксані Кавецькій (матері Ореста Кавецького). Держреєстрація права власності на це майно відбулася29.07.2009 на підставі договору дарування.Загальна вартість нерухомого майна вказана в сумі 1 336 476 грн.

У самій Ялті володіє елітною нерухомістю Юрій Кавецький (батько). Це квартиразагальною площею 393.5 кв.м. - в будинку на вул. Гоголя, що знаходиться в історичному центрі міста, біля набережної. Право власності на квартиру зареєстровано 28.12.2011. Загальна вартість нерухомого майна вказана у сумі 3 350 176 грн. Юрію Кавецькому за вказаною адресою належать також два місця стоянки, загальною площею42.75 кв.м. та площею42.34. 

Отож можна припустити, що Орест Кавецький  до сих пір залишається  людиною Медведчука. Власне нерухомість в Криму, якою володіють батьки Кавецького і до якої, чудесним способом, не мають питнь у ФСБ - тому підтвердження.  Відносини клієнт - патрон такі, що пов’язують Медведчука та Кавецьких майном та спільними бізнесами. 

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ                                         

В одному з недавніх коментарів для маловідомого інформпорталу Орест Кавецький назвав себе “молодим українським політиком, якому небайдужа доля державних підприємства, а тим більше такого, як ДП «Львіввугілля». При цьому додав, що має на сьогоднішній день «політичну можливість допомагати у розвитку таким підприємствам», що і буде робити «виключно в інтересах нашої держави».

У цьому ж коментарі він наголошував, що не має жодного впливу на ДП «Львіввугілля», а тим більше на його керівництво. Розповідав, що в ДП «Львіввугілля» його могли бачити, коли він як радник голови Львівської ОВА, перебував з візитом в нового очільника Вадима Крася, зокрема, для «створення офісу шахтаря, який буде осередком, хабом, куди кожен шахтар зможе звернутися за допомогою».

  А тепер звернемо увагу на фото, на яких відображено «виїзне засідання» радника голови ЛОВА. Підприємства, де могли б бачити Кавецького, там немає.  Зустріч проходить у ресторані, участь у ній, попиваючи недешеве віскі, окрім радника, беруть: гендиректор «Львіввугілля» Вадим Крась, начальних охорони держпідприємства Володимир Величко та юрист підприємства.

На останок кілька питань «на засипку». На що більше схожа ця зустріч з такими учасниками? На якій, судячи з фото, вигляд справжнього «господаря ситуації», «куратора» має «гість зі Львова»? Невже хтось повірить що Кавецький і «компанія», зафільмовані на фото, обговорюють, як створити для шахтарів хаб і таким чином  дати можливість  кожному гірнику звертатися за допомогою?.. 

                                                                                    Петро Огородник