TALK Zone

РОСІЙСЬКИЙ СЛІД ГРУПИ ЄФІМОВА-БОНДАРЕНКО НА “ЦЕНТРЕНЕРГО”

Два тижні тому Фондом державного майна України ініційовано нові позачергові збори зі зміни членів наглядової ради ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО», 78 % акцій якого належать державі. До останнього часу у ФДМУ, який представляє державу як власника, не виникало питань до його роботи. Більш того в червні місяці 2023 року ФДМУ на зборах акціонерів підприємства визнав задовільною роботу його органів управління. Цього року підприємство почало підготовку до наступного опалювального сезону та працювало в штатному режимі. Чому ж тоді позачергові збори в липні та зміна складу наглядової ради?

Як вважає експерт Віталій КУЛИК, вся справа в тому кого пропонується обрати до наглядової ради ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО». До складу незалежних членів пропонуються кандидатури Євгена Горкунова, Володимира Величка, Андрія Ткаченка. Усі три кандидатури лобіюються бізнесменами Максимом Єфімовим та Едуардом Бондаренко. Ситуація з цими особами досить неоднозначна та в умовах війни вимагає детального вивчення на предмет співпраці з країною-агресором, оскільки є чимало публікацій щодо їх російських зв’язків.

Кулик зазначає, що група Єфімова-Бондаренка з початку російської війни проти України в 2014 році, через ПАТ «Донбасенерго» здійснювало закупівлю вугілля в основному з окупованих територій Луганської та Донецької областей та в російських постачальників. В матеріалі, розміщенному на “Цензорі”, вказані об’єми та назви компаній, пов’язані з російськими бенефіціарами, в яких «Донбасенерго» купувало вугілля. Ця схема була припинена лише в липні 2022 року. 

Окрім того, Кулик вказує, що до придбання ПАТ «ДОНБАСЕНЕРГО» ключовим активом Єфімова в Україні був завод «Енергомашспецсталь» (Краматорськ), який він контролює в ситуативному партнерстві з російською державною групою «Росатом». До сьогодні на офіційному сайті ПАТ «Енергомашспецсталь» розміщено повідомлення, що при закупівлі товарів і послуг ПАТ «Енергомашспецсталь» керується Єдиним галузевим стандартом закупівель (Положенням про закупівлю) Держкорпорації «Росатом», а Єфімов значиться президентом ПАТ «Енергомашспецсталь». 

Попереду ще один складний опалювальний сезон, об’єкти критичної інфраструктури знову обстрілюються, московити можуть вчергове спробувати влаштувати нам блекаут. І в цей час, така компанія як ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» опиняється під контролем сумнівних персонажів зі зв’язками в Москві. Як на мене, така ситуація потребує оперативного втручання компетентних органів та перевірок як мінімум. А як максимум створення інституалізованого фільтру від потрапляння критично важливих для країни підприємств під контроль людей, які можуть співпрацювати з країною-агресором. 




Аналитика

Теги